Rotfylling

Kontaktinformasjon

Åpningstider:

Klinikk: 
Mandag til fredag 
08:00-16:00
Fra 16:00 - etter avtale 

Resepsjon:
Mandag til fredag
08:00 - 16:00
Bestill time nå!
Dyp karies(hull) forårsaker infeksjon i ”nerven” (pulpa). Dette kan til tider være meget smertefullt. Av og til ”dør” nerven ”lydløst” – uten smerte eller andre symptom. I en død nervekanaler der plass til opp til 200 millioner bakterier.

En vellykket rotfylling krever at tilstrekkelig antall bakterier blir fjernet. Dette er et særlig nøyaktighetskrevende, prosedyreavhengig og tålmodighetskrevende arbeid som ikke kan bli utført ”raskt, enkelt og rimelig” dersom en ønsker en god prognose på lang sikt. Til tider er et spesialmikroskop et høyst nødvendig verktøy.
Bakterieinntrengning i pulpa utvikler seg gjennom dype fyllinger og hull. Tannen kan også ha vært utsatt for et kraftig slag, noe som kan skape en betennelsesreaksjon i tannen og vevet rundt, blodforsyningen stoppes, nerven dør. Det kan igjen føre til at nerven infiseres av bakterier. Dette er ikke nødvendigvis alltid forbundet med symptomer eller smerter. Det kan hende at tannlegen først oppdager betennelsen ved en klinisk undersøkelse eller på et røntgenbilde. Selv om tannen ikke utløser plager på dette tidspunktet, bør den rotkanalbehandles.
Utførelse

Som regel blir det gitt lokalbedøvelse før behandlingen for å gjøre behandlingen så behagelig som mulig. For å unngå at bakterier fra spyttet får tilgang til rotkanalene og for å kunne jobbe så sterilt som mulig er det nødvendig å sette på plass en gummiduk (kofferdam) som isolerer tannen.

Tannen åpnes opp ved hjelp av en borr. Etter å ha fått tilgang til rotkanalsystemet er tannlegen nødt til å ta et eller flere røntgenbilder til å finne ut lengden til roten eller røttene. Deretter fjernes det betente eller døde vevet ved hjelp av tynne instrumenter som utvider rotkanalene slik at det er mulig å skylle de grundig og dermed rense kanalsystemet. I tilfelle vevet i tannen er dødt kan det være aktuelt å legge inn et desinfiserende innlegg i noen dager før rotkanalene tettes igjen ved hjelp av rotfyllingsmaterialet. Selve rotfyllingsmaterialet består av flere gummiaktige stifter (guttaperka) som ved hjelp av sement tetter igjen rotkanalene. Etter utført rotkanalbehandling vurderes tilstanden ved å ta et nytt røntgenbilde.

For at tannen får en best mulig prognose må tannkronen forsynes og forsterkes med en fylling eller en krone (eventuelt en stift og en krone).
Risiko: Rotfyllingen er et forsøk på å ta vare på en svært ødelagt tann. Alternativet er å fjerne tannen. Hver tann er en del av et komplisert mikrobiologisk system. Dette gjør at vi aldri kan garantere en 100 % vellykket behandling. Mulige komplikasjoner til tross for god behandling kan være: Smerter eller ubehag de følgende dager etter inngrepet, instrumentfraktur, for lang rotfylling, hevelse samt tap av tannen.

En tann som har blitt rotfylt og restaurert har likevel en god langtidsprognose og kan under optimale forhold, vare livet ut. Som en fullverdig tann kan det være en bedre løsning enn en kunstig (protetisk) erstatning.
Medlem av Norsk Tannlegeforening
KONTAKT OSS
Strandgaten 5, Bergen Sentrum
envelopephone-handset